Salang ‘t de wyn fan de wolken waait

Een film over de eeuwige strijd om zelfbeschikkingsrecht.

Documentaire (HDCam), 18 minuten, Fries gesproken, Duits en Engels ondertiteld

In het tijdperk van globalisering en een Verenigd Europa lijkt de maatschappelijke betrokkenheid van burgers en hun invloed op de maatschappij kleiner te worden. De groter wordende afstand tussen burgers en machthebbers, de centralisering, bureaucratisering en het uniforme karakter van het globalisme kan mensen het gevoel geven dat ze geen invloed meer hebben op hun eigen leven en hun leefomgeving. Salang’t de wyn fan de wolken waait toont drie verschillende situaties in het décor van Friesland, waarin mensen ‘dapper weerstand bieden’ aan deze ontwikkeling. Zij proberen allen het heft in eigen hand te nemen. Op hun eigen manier en met hun eigen redenen. Dat verhaal wordt gecombineerd met een verhaal over een unieke Middeleeuwse geschiedenis die bekend staat als de ‘Friese Vrijheid’. Door deze combinatie van heden en verleden ontstaat een film die zowel gaat over zelfbeschikkingsrecht als over de eeuwig durende strijd voor dat recht. Een strijd die door de hele wereldgeschiedenis heen altijd en overal weer opkomt (in het groot en in het klein). Een strijd en een droom die lijkt te bestaan sinds de wind van de wolken waait.

U kunt deze film voor EU4,50- (inclusief verzendkosten) op DVD bestellen. Stuur een mail naar mail@harkoh.nl

‘Salang’t de wyn fan de wolken waait’ was mijn eindexamenfilm en sloot daarmee mijn opleiding aan het AKV. St.Joost goed geslaagd af. De film tourde in 2010 langs ‘4 tuned cities’; Skopje, Sarajevo, Amsterdam en Pristina. Daarnaast werd de film geselecteerd voor het programma ‘Nieuwe Noordelijke Oogst’ op het Noordelijk Film Festival, het Scenecs Filmfestival en het Filmfront filmfestival en draaide het in enkele bioscopen (in Nederland en Duitsland) en bij filmclubs. Tot slot werd de film geselecteerd voor NPS New Arrivals en het digitale filmfestival ‘Culture unplugged’. Op die website is de film nog altijd gratis te zien.

Het filmvakblad Skrien schreef een positieve recensie over de film en werd uitvoerig besproken in het blad ‘Buiten de Orde’. Kijk hiervoor op de website van Zaaigrond Filmproducties.

Eigen producties