Dit is hoe een land ontstond

“Een vuurwerk aan ideeën” (Westfaelische-Nachrichte, 25-06-2012).
Film over de absurditeit van landsgrenzen.

Experimentele documentaire (HD), Kleur, 26 minuten, Nederlands gesproken, Duits en Engels ondertiteld, geproduceerd door Zaaigrond Filmproducties.

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de grens tussen Nederland en Duitsland. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete. Evenals de grenzen van Eurostaete, zijn ooit ook de grenzen van Nederland bevochten, bepaald of ontstaan. In vogelvlucht vliegt ‘Dit is hoe een land ontstond’ door deze grensgeschiedenis en legt dit naast de ontstaanswijze van Eurostaete. De film vertelt (en bezingt!) hiermee het absurde verhaal van de landsgrenzen.

De film ging in Nederland in premiere op het Incubate festival, een groot alternatief festival in Tilburg. In Duitsland ging de film in premiere in Cinema Münster. Daarna werd de film onder andere geselecteerd op de Bergamo Film Meeting (Italië), Portobello Film Festival in Londen (UK), Het Osnabrück Film Festival (Duitsland) en het Slieker Film Festival (Leeuwarden). De film toerde daarnaast door heel Nederland, soms met een concert naderhand van mijn eigen band Het Brandt, waarmee we de filmmuziek maakten.

Informatie, vertoningen en recensies: Kijk op de website van Zaaigrond Filmproducties.
Bestellen DVD: Stuur een email met adres naar: mail@zaaigrondfilm.nl. EU6,50 (inclusief verzendkosten)

Bekijk hier de videoclip van Het Brandt ter promotie van de film.

Credits:
Productie, regie, camera, en editing: Harko Wubs
Production Design: Merlijn van de Sande
Visagie en grime: Annabel Smets
Muziek: Het Brandt

Deze film is gefinancierd door ‘Grenswerte’.

Eigen producties